Podzim nehraje barvami a pestrostí pouze venku za okny, ale svým kouzlem vstupuje i do kuchyně a přináší s sebou spoustu lahodných a zdraví prospěšných ingrediencí.
V dnešním receptu některé z nich využijeme a společně z nich vytvoříme vynikající vláčný koláč, který díky oříškům a arašídovému crunchy máslu bude i křupavý a nabitý zdravými tuky.
Podzimní koláč mimo jiné obsahuje poslední dobou velmi populární dýni hokkaido, která obsahuje velké množství beta karotenu, vitamínů skupiny B, vápník, železo a draslík.
Vyznačuje se i silně antioxidačními účinky a dokáže prohřát náš organismus, což se v chladných podzimních večerech zajisté hodí.
Jistě budete souhlasit, že se jedná o takový malý chuťový i nutriční poklad.
Ingredience:
- 30g jemných ovesných vloček
- 50g MyProtein Whey proteinu (příchuť Skořicová rolka)
- 270g dýně hokkaido v syrovém stavu
- 20g arašídového másla (verze crunchy)
- 10g nasekaných vlašských ořechů
- 10ml rozpuštěného kokosového oleje
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- Skořice
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 175°C a formu si vysteleme pečícím papírem, popřípadě vymažeme kokosovým olejem a zlehka vysypeme moukou, kokosem nebo namletými ovesnými vločkami.
- Dýni zbavíme jadérek, dobře umyjeme a nakrájíme na menší kostičky. Ty poté vložíme do hrnce společně s kokosovým olejem, zalijeme trochou vlažné vody a přivedeme k varu.
- Když je dýně uvařená (cca 10 minut varu), odlijeme přebytečnou vodu a pomocí tyčového mixéru ji rozmixujeme do hladka.
- K vzniklému dýňovému pyré jemně vmícháme protein, ovesné vločky, špetku skořice a kypřící prášek do pečiva.
- Přidáme nasekané vlašské ořechy a v mikrovlnné troubě mírně zahřáté arašídové máslo.
- Všechny ingredience dobře zamícháme a poté přendáme do nachystané formy.
- Pečeme v troubě rozehřáté na 175°C zhruba 20 minut a kontrolujeme pomocí špejle.
- Necháme vychladnout a podáváme.
- Skladujeme nejlépe v lednici nebo chladném místě.
---------------------------------------------------------------------